torsdag 28 februari 2008

I fokus: Red Line Support

Fokus på Elfsborgsläktaren är i första hand riktat mot allt som har med "di gule" att göra. Men hur står det till med supporterkulturen rent generellt i Borås? I en stad med 100 000 invånare är IF Elfsborg ohotad etta, men därefter? Ett stenkast ifrån Borås Arena ligger Ishallen där stadens hockeystolthet BHC som nykomlingar imponerar i allsvenskan. Vi valde att intervjua David Nykvist som är ordförande i nystartade Redline Support.

Varför valde ni att starta om supporterföreningen och varför blev namnet Redline Support(RLS)?

I och med ändrade sportsliga förhållanden denna säsong var vi några som kände att det kunde vara bra att starta en supporterklubb. Avancemanget till Allsvenskan innebär ju bl.a. att resorna blir längre, det tillkommer nya säkerhetsregler osv. Med dessa förutsättningar kände vi att det kunde vara bra att ha en mer organiserad supporterorganisation än vad som varit fallet de senaste säsongerna. Är man fler som kan bidra ekonomiskt och i olika arbetsinsatser blir allt mycket lättare.

Namnfrågan diskuterades under en period under sensommaren. Vi hade olika förslag och röstade i sann demokratisk anda fram ”Redline Support” som namn på klubben på ett medlemsmöte inför säsongen.

Förklaringen bakom namnet:

  1. Vår tidigare placering i Ishallen vid rödlinjen (där vi i år inte får stå pga säkerhetskäl – vi kommer för nära ev. bortaklack)

  2. Den röda färgen på dräkterna och klubbens originalemblem

  3. BHC går som en röd linje genom våra liv

Hur många medlemmar är ni i RLS?

I dagsläget (mitten på februari) är vi ca. 80 medlemmar.

Hur stor andel utav medlemmarna i RLS bedömmer du som klackaktiva?

Ca hälften av medlemsskaran står i klacken mer eller mindre. Oftast rör det sig om en kärna på ca. 20-30 personer.


RLS plats i Ishallen

Har ni några specifika mål med föreningen för säsongen 2007/2008 supportermässigt?

Vi ville få igång föreningen med stadgar, styrelse och medlemsmöten för att ha en organisation att bygga vidare på. Att anordna tifon och resor till bortamatcher ingick också i vår planering. Naturligtvis ville vi också att klacken skulle växa, så vi kan ge laget det stöd de förtjänar.

Hur jobbar ni för att engagera fler båda i föreningen och klacken?

Vi bjuder in till möten, anordnar resor till bortamatcher, vissa matcher har vi haft ett informationsbord. Dessutom försöker vi på vårt forum på internet uppmana folk att ställa sig i klacken. Under höstmarknaden hade vi ett eget bord där vi sålde souvenirer och visade världshistoriens roligaste hockeymatch på DVD (BHC-Huddinge 3 april 2007, där BHC vann med 8-3 och fixade avancemanget till Allsvenskan). Under några matcher har vi också delat ut flygblad med budskapet: ”Vi är inget politiskt parti men villgärna ha fler röster”.

Satsar ni extra mycket på något specifikt för att öka medlemsantalet och engagemanget på matcherna?

Se ovan

Hur mycket hjälp får ni/använder ni er av från HC:s sida?

Kansliet hjälper oss med många olika praktiska saker och i BHC:s styrelse finns en person som fungerar som kontaktperson mellan oss och BHC mer formellt.

Vad har ni för förebilder supportermässigt?

Nej, inga uttalade förebilder.

Hur de ser på den vanliga Boråsaren, finns potentialen att engagera sig mer när man är på idrott?

Visst finns det en potential att fler boråsare skulle kunna engagera sig! Många verkar dock vara lite rädda att sticka ut och håller sig på sin kant. Förhoppningsvis blir det med tiden fler som engagerar sig på olika sätt.

Hur ser du på att vara "lillebror" i Borås och på vilket sätt märker du av Elfsborg?

Vi ser oss inte som lillebror. BHC är nummer ett i Borås på vinterhalvåret liksom Elfsborg är nummer ett på sommarhalvåret.

Sedan är jag naturligtvis medveten om att fotboll är en större sport i Sverige rent generellt och med det följer ett större massmedialt intresse, större publiksiffror osv. Men lillebror? Nej.

Vad ser du för skillnader mellan IFE:s och BHC:s supporterkulturer?

Jag har svårt att uttala mig om det eftersom jag sällan är på fotboll i Borås, men generellt skiljer det sig naturligtvis en hel del. Guliganerna jobbar ju utomhus, följer ett lag i högsta serien och har funnits under många år. Fotboll är ju dessutom en betydligt större sport än vad hockey är. Detta leder naturligtvis till att förutsättningarna skiljer sig åt ganska mycket ur ett supporterperspektiv. Exempelvis i form av medlemsantal och ekonomiska förutsättningar.

I grund och botten antar jag att det egentligen inte skiljer så mycket mellan olika supportrar. Man brinner för sitt lag och står upp för det!

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha ingen vid sina sinnens fulla bruk kan väl påstå att inte BHC är lillebror till IFE? 5 SM-guld, 12 000 i publiksnitt och 125 000 0000 i omsättning.

Hur som helst, kul att det går bra för BHC. Bättre att folk håller på dem än Frölunda, Färjestad och annat skräp.

Support your local team