söndag 9 december 2007

I fokus: Yellow Fanatics


Som andra grupp i fokus på Elfsborgsläktaren har vi Yellow Fanatics som oftast endast benäms som YF. Ett begrepp och en grupp som figurerat sedan 2001 och därmed tillhör de äldsta grupperna i Elfsborgssammanhang. Många har säkert sett dem på läktarplats och här följer en utförligare presentation.

När växte YF fram och varför?

- Yellow Fanatics eller Yellow Fanatic Boys som vi först kallade oss växte fram som ett begrepp under 2001 då personer med stort intresse för tifo, läktarkultur osv. började samlas och märkas i Elfsborgsledet. Första banderollen målades vintern mellan 2001 och 2002 och därefter har vi sakta men säkert vuxit till att vara den grupp vi är idag.


Bortasektionen i Norrköping 2002

Hur ser gruppen ut i dagsläget? Organisation, medlemmar osv.

- Vi är idag en grupp med ca. 30 medlemmar. I huvudsak fungerar vi som ett större kompisgäng men vi har en klar struktur i vårt arbete med gruppen och de mål vi har. Vi har medlemsavgift, egna souvenirer osv. Vi står ihop på alla matcher, reser ihop till bortamatcherna, många umgås även privat vid sidan av. För de flesta i YF är det en livsstil att följa IF Elfsborg och det är något vi är stolta över. Vi använder flera symboler men framförallt lejonet som är en samlingssymbol för alla Elfsborgs supportrar. YF som grupp har medvetet valt att inte synas mycket utåt utanför matcherna, vi har aldrig haft någon egen hemsida t.ex. Vi finns först och främst för att vara ett alternativ, en inspirationskälla för andra Elfsborgare som vill göra mer av sitt supporterskap än att bara gå på matcherna.


evigt trogen...
Är YF en ultrasgruppering?

- Nej YF är ingen ultrasgruppering. Vi tycker det är onödigt att placeras in i fack likt "Vi är ultras", "Vi är brittiska" etc. Vi hämtar inspiration från alla möjliga håll och kanter, men främst arbetar vi med att försöka bygga upp en egen identitet som passar för just oss som grupp, som supportrar till IF Elfsborg. Vi vill inte låta andra sätta normen för vad som passar oss bäst. Om man tar exemplet med många ultrasgrupper i Sverige ges ofta intrycket av att främsta målet är att i så stor utsträckning som möjligt vara en del av en ultraskultur. Vi tycker att vi vinner på att hela tiden fundera över vad som passar oss bäst, främsta målet är alltid att utveckla IF Elfsborg hela supporterkultur. YF är bara ett redskap för ändamålet.

Vilken funktion fyller YF inom Elfsborgsledet?

- YF har som främsta mål på läktarplats är att vara ett kompliment till supporterföreningen Guliganerna med inriktning mot läktarkultur. Vi vill genom att vara en samlad grupp som står ihop på läktarplats bidra till en stark klackärna där sånger startas och får fäste. YF bidrar med trumma, megafon och egna flaggor på matcherna. Vi hoppas att vi kan inspirera andra Elfsborgssupportrar att bli mer aktiva, sjunga, tillverka flaggor, resa på bortamatcher osv. Vi vill att YF ska bli synonymt med ett fanatiskt supporterskap för IF Elfsborg. Vi vill att den vanliga Boråsaren och Elfsborgaren ska se att vi alltid finns på plats och att vår banderoll representerar vart än IF Elfsborg spelar match. Förhoppningsvis kan personer som sitter framför TVn och ser vår banderoll på plats som i senaste matchen i Villareal känna stolthet över att det finns Elfsborgare som offrar jävligt mycket för att följa vår klubb. Vi vet att många av de spelare och ledare i truppen vi har kontakt med värdesätter vårt arbete, att vi alltid finns på plats.


YF och övriga Elfsborgare på plats i Debrecen 2007

Hur ser relationen ut till resten av IF Elfsborgs supportrar?


- Man skulle kunna säga att vi är en undergrupp till Guliganerna eftersom nästintill alla våra medlemmar även är medlemmar i Guliganerna. Det finns ingen anledning att arrangera egna resor när Guliganerna har billiga och bra bussresor t.ex. Många YF medlemmar lägger även ned ett stort jobb i Guliganerna och GTS. I klacken på Elfsborgsläktaren finns en tydlig skillnad mellan äldre som närmar sig 40 och vi som i YFs fall är yngre i 20 årsåldern. Det är en svår balansgång att hålla ihop ett enat supporterled men alla måste försöka att bidra med att försöka se varandras styrkor istället för att se det som skiljer oss åt. En av anledningarna till att hela supporterkulturen kring IF Elfsborg vuxit så mycket de senaste åren är att vi har kunnat stå enade och sträva mot samma håll, det hoppas vi ska fortsätta.

Hur vill YF att man som Elfsborgssupporter ska agera?

- Ledordet är personligt engagemang. Vi vill inspirera och skapa möjligheter för att så många som möjligt på fästningen ska känna delaktighet och stötta laget. Guliganerna gör ett stort arbete med att underlätta supporterlivet med rabbaterat inträde på hemmaplan, billiga bussresor till bortamatcherna, billiga souvenirer etc. Det är en bra grund för många supportrar att stå på. YF vill att fler ska ta steget till att tillverka flaggor själva hemma, ta sig privat till bortamatcher om det behövs, hjälpa till att dra igång publiken att stötta laget etc. När det gäller Elfsborgs supporterkultur hoppas vi att utvecklingen ska fortsätta med att vi har ett brett enat supporterled. IF Elfsborg ska ha kunniga supportrar som strävar efter att utveckla en Elfsborgskultur.

Om man vill bli medlem i YF. Vad är det som gäller och hur går man till väga?

- YF har inte som mål att vara så många som möjligt, vi tar helt enkelt in personer som vi känner passar in i kompisgänget och har samma mål som vi andra i gruppen. Man kan se gruppen på två sätt, dels de som redan är medlemmar och tar del i att fatta gruppens beslut, klär sig i våra souvenirer osv. Men vi är öppna för att alla Elfsborgssupportrar som vill identifiera sig med vad vi står för. De ska kunna känna delaktighet i begreppet YF och att stå med oss på läktaren i det som kallas "klackkärnan". Visar man sedan att man är hängiven och vill vara med växer man mer eller mindre in i gruppen. Vi vill inte ha en situation där det blir "vi och dom" på Elfsborgsläktaren.


YF motiv som en del av koreon mot blowitt 2007

Till sist, avsluta som ni själva vill.

Yellow Fanatics - evigt trogna IF Elfsborg

Elfsborgsläktaren kommenterar: Gruppen YF utgör idag en stor del av supporterkulturen på Elfsborgsläktaren. Det kan lätt bli så att en gruppering som tagit på sig en stor del av det hårda jobbet att leda klacken kan uppfattas som elitistisk. Vår klack består av många olika kompisgäng och grupper som emellanåt har olika åsikter, bloggen Elfsborgsläktarens förhoppning är att det 2008 kommer att föras än mer diskussion iform av klackmöten för att föra fram allas åsikter. Hur som helst, i strävan efter att skapa en riktigt bra supporterkultur kring IF Elfsborg är YF ett utmärkt föredömme som vi är övertygade om inspirerar många framförallt yngre klackmedlemmar att utöka sitt engagemang.

1 kommentar:

Anonym sa...

Skulle vara intressant att veta vem/vilka som svarat på frågorna, samt om intervjuaren ingår i YF. Tack på förhand.