söndag 3 februari 2008

Inför årets första match


(bild lånad från www.elfsborg.se)

Elfsborgsläktaren tänkte ta tillfället i akt och göra en liten införartikel inför årets första träningsmatch på fästningen, IF Elfsborg - Örgryte IS.

Förväntad publiksiffra?
Över 4000 personer har fått hem VIP-kort vilket innebär att de i och med sitt seriebiljettsköp före 31/12 får se alla träningsmatcher på fästningen gratis. Elfsborg.se kommer att visa matchen via hemsidan för 50:-, Mathias Svensson agerar expertkommentator. Om det inte blir allt för kasst väder kan vi nog förvänta oss runt 1500-2000 åskådare.

Vilka läktare kommer att vara öppna? Sjuhäradsläktaren för sittande, bortasektionen för tillresta ÖISare samt Elfsborgsläktaren för hemmasupportrar som önskar stå och stötta sitt lag i alla väder. (tips: långkalsonger)

Skadeläget hos hemmafavoriterna?
James Keene är långtidsskadad och förväntas inte vara tillbaka förrän till sommaren.

Mathias Svensson är nyopererad och det är oklart om han kan komma tillbaka till spel, rehabträningen får utvisa om vår "Brasse-Matte" någonsin kommer att spela elitfotboll igen.

Bella har ljumskproblem och det är oklart när han kommer att vara spelklar igen.

I övrigt är truppen frisk om inget oförutsett har inträffat på team-buildinglägret i Båstad. Avdic och Bajrami är tyvärr iväg med U-21 landslaget och Anders med A-landslaget.

Något spännande att spana in? Helgi Danielsson och Teddy Lucic gör debut för gulsvart. Kommer Stefan Andreasson att ha på sig mössa som riskerar att förstöra frisyen? Självklart finns det mycket spännande att se.

Motståndarna? Örgryte IS är en av Sveriges mest anrika föreningar grundad 1887. ÖIS har 12 guld varav alla utom ett är vunna före 1913. Sällskapet ligger på åttonde plats i maratontabellen och enda guldet som har SM guld status är taget1985.

Sammanlagt har IFE mött ÖIS i 107 tävlingsmatcher ifrån 1912 och framåt. Där har vi 48 vinster, 21 oavgjorda och 38 förluster.

Säsongen 2008 spelar ÖIS i superettan och har Valhalla IP som hemmaplan, kapaciteten ligger på 3500. ÖIS har under många år haft problem med ekonomin och inkomster från brassarna Ailton Ailmedia och Afonso Alves försäljning och vidarförsäljning är välkomna. Förra årets bästa spelare och tillika framtidstalangen Ken Fagerberg lämnade nyss klubben för spel i Midtjylland i högsta danska ligan. Anders Prytz och Patrik Elmander är de av nyförvärven inför säsongen som man till namnet känner igen.

Motståndarsupportrarna? Örgryte har ett flertal grupperingar som huserar på deras läktare. Nu i veckan författade de gemensamt (ej inräknat RFK) ett manifest för en klackunion med syftet att ena grupperingarna och sträva mot samma mål. Alla olika grupperingar och skillnader i synsätt verkar ha skapat splittring inom ÖIS-leden de senaste åren. Förmodligen får vi se representanter ifrån samtliga på plats på fästningen på tisdag. De kommer att husera på ordinare bortasektion och vi kan vänta oss kamp i att dominera ljudkulissen.

Balders Hage Bildades redan 1951 under namnet ÖIS fotbollsvänner. 2004 bytte de namn till ÖIS supporterklubb Balders Hage. Som mest har de haft 1537 medlemmar 2004. Hittils i år har de 859 medlemmar. Verksamheten går ut på att sälja souvenirer, arbeta som publikvärdar, arrangera resor till bortamatcher osv.

BHT (Balders Hage Tifo) Tifogrupp som gjort flertalet spektalära arrangemang genom åren, verkar i och med degraderingen till superettan ha lagt en del av engagemanget på is. Förra året genomfördes bara ett större arrangemang på Valhalla.

Inferno Örgyte Ultrasgrupp som bildades 2005, 20-25 medlemmar enligt ej bekräftade källor. Målar flaggor, banderoller, bränner emellanåt pyroteknik samt arrangerar egna bussresor.

Örgryte Livgarde Gruppering som bildades 2006, verkar numera ligga på is.

Sällskapets äldre Fans Namnet säger det mesta, gruppering för äldre supportrar som umgås på puben och står ihop på matcherna.

RFK (Red Fans Klan) Gruppering som funnits i oika former sedan 90-talet. Räknas numera som ÖIS firma.

Sådär, nu har ni koll på allt ni behöver inför tisdagens match? Bra, då syns vi på plats!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Men vad ni lackar på ingenting!

Försök istället att förstå hu kenpeigt det egentligen är att få en Premier League biljett att hamna i näven på ett Elfsborgsfan....

Ticket2.com har ju fullstånding röjt upp på marknaden med sina 100-talet brittiska brokers om säljer biljetter till SE och resten av norden.

Jag har betalat tiotusentals kronon i överpris för mitt fotbollsintresse innan de kom in på marknaden. Om du hade ringt Anders eller Vera så hade du suttit i "rätt klack".

Prova igen, eller bli lurad....

/Mathias Gunarsson

Anonym sa...

mycket intiresno, tack