fredag 2 november 2007

Jag vill se en Elfsborgskultur

Vi skriver november 2007, säsongen är till ända. IF Elfsborg har placerat sig på en fjärdeplats i årets allsvenska och för andra året i rad har vi haft ett publiksnitt på runt 12 000 på Borås Arena. Silly season drar igång och förhoppningsvis kan Stefan och co. värva något bra inför nästa säsong. Men det är inte där mina tankar befinner sig just nu.

Jag har under lång tid gått och funderat på det som ligger mig nära om hjärtat. Nämligen, publiken, supporterkulturen och inramningen på "Elfsborgs fästning" som för mig är en stor del av just begreppet Elfsborg. Vi har onekligen haft ett mycket bra publiksnitt, egentligen för tredje året på raken. Tre år med ny arena, Svenssöners återkomst, SM-guld och Europaframgångar. I en jämförelse mellan publiksnitt och invånarantal har IFE och Borås det högsta publiksnittet i allsvenskan sett till stadens invånarantal. Det finns onekligen en stor portion fotbollskultur och uppslutning bakom klubben i hela Sjuhäradsbygden. Det är lätt att dra publik med nyhetens behag, med framgångar och där har IFE verkligen lyckats bra.

Men hur bygger klubben vidare? Hur ska IFE säkerställa ett högt publiksnitt även när arenan i sig inte är någon nyhet som drar åskådare och om det börjar gå sämre på planen och missnöjet mot klubben ökar. Finns det någon strategi mer än att locka med Anders Svensson och underhållande fotboll? Till säsongen 2008 tillkommer två hemmamatcher och priset på seriebiljetter har höjts. Vi som står på Elfsborgsläktaren och köper det billiga supporterpaketet klagar kanske inte men på sittplats har det muttrats en del efter att brevet om inbetalning inför nästa säsong med dyrare pris damp ner i brevlådan och visst förstår jag dem, 3500 är rätt mycket pengar för de dyraste platserna. Risken finns att det inför 2008 kommer att säljas färre seriebiljetter jämfört med i år då det såldes närmare 5000.

Som dagsläget ser ut finns några tusen trogna Elfsborgare som i princip alltid dyker upp oavsett match. Det finns de som kallar sig Elfsborgare och går på matcher emellanåt beroende på motstånd, om de har någon att gå med, väder och vind osv. Bland marginalåskådarna som utgör en stor del av publiksnittet finns även de som ser sig som rena åskådare, de går och kollar på en fotbollsmatch utan att ha sympati för något av lagen, de är helt enkelt ute efter underhållning. Som alla allsvenska klubbar har IFE många sponsorsbiljetter och där lägger klubben ned ett enormt arbete för att få dem att trivas på matcherna. Det brukar vara middag i Sjuhäradshallen och öppen pub uppe på Sjuhäradsläktaren osv. Men hur vänder sig IFE till oss vanliga supportrar?

Klubben har en rätt tydlig strategi kring matcharrangemanget, i matchannonserna lockar man med mer än bara 90 minuter fotboll, publiken ska köpa souvenirer, fika och ha det trevligt. "Hela familjen ska gå på Elfsborgmatch och konsumera" säger matchannonserna. Elfsborgsledningens främsta förebild är eventföretaget och fotbollsklubben FC Köpenhamn som verkligen vet hur man ska tjäna pengar. IFE lägger även förhållandevis stora pengar på kringunderhållning, cheerleders, snurra-med-pinne-flickor, blåsorkestrar, emellanåt någon kass inhyrd artist som sjunger i halvtid. Klubben gör vad man kan för att underhålla publiken man lockat till Borås Arena, men tror de ens själva att de stora massorna kommer att komma tillbaka om det går sämre på planen för att få höra den där förträffliga blåsorkestern som stod och spelade bakom läktaren? Nej säger jag och säkert många med mig.

Jag vill se en ny strategi när det gäller IF Elfsborgs syn på vanliga åskådare, vanliga supportrar och föreningens medlemmar. Jag tror på devisen att om man bli behandlad som en konsument så agerar man därefter, "Elfsborg försöker skinna mig på ännu mer pengar, det är inte deras produkt värd, jag tänker inte fortsätta gå på matcherna". Jag tror inte heller att jag är ensam om att känna att någon försöker lura mig när det gäller klubbens hemsida www. elfsborg.se där man försöker måla upp minsta nyhet som något fantastiskt för klubben i ren bagdad-bob anda. Hade alla som besökt hemsidan vart 12 år hade de nog möjligtvis kunnat köpa att de skulle skynda sig att köpa biljetter då det fanns risk för fullsatt mot AEK Athen när tusentals greker och Rivaldo väntades komma. Övriga Elfsborgare som samtidigt diskuterade de höga biljettpriserna och lagets dåliga höst i allsvenskan visste på förhand att det skulle bli dåligt med publik...

Det jag vill se ifrån klubben är att man tydligt och medvetet försöker att bygga upp någon form av kultur kring klubben som genomsyrar allt och kan tilltala alla. En Elfsborgskultur som bygger på deltagande istället för underhållning där man försöker att engagera och skapa deltagande istället för att sälja in en produkt. Det kommer att krävas mycket arbete av klubben under lång tid men resultatet är jag rätt säker kommer att innebära fler trogna supportrar och högre publiksnitt även säsonger då inte laget på planen inte spelar särskilt bra.

Begreppet Elfsborgskultur är svårdefinerat men jag ska försöka bryta ner det i mindre punkter. Inledningsvis innebär det ett förhållningssätt ifrån IF Elfsborgs sida som tillatalar alla i Sjuhäradsbygden att IF Elfsborg är bygdens och Borås angelägenhet och att just deras stöd är viktigt. De som redan är Elfsborgssupportrar ska gå till arenan med en känsla av deltagande, "det är vi som ska vinna idag och mitt stöd är viktigt". Och de som går till arenan som vanliga "fotbollskonsumenter" ska efter matchen känna att de påverkats så starkt av Elfsborgskulturen att de vill vara en del av den. Man ska känna att det är något som är unikt anpassat för klubben.

Matcharrangemanget: Försök att föra en dialog med publiken och lyssna på hur de tongångar som går hos klubbens trognaste supportrar låter. Jag vill inte se fler höjningar av biljettpriserna nu oavsett vad som händer i stort sett. Vem som helst ska ha råd att gå på fotboll i Borås.

Jag har tidigare berört hur arrangemnagen ser ut idag, inställningen verkar vara att är det bara lite tjo och tjim med lite färger så blir folk nöjda i sann svensk bondementalitet-anda Innan matchen mot AEK Athen spelades Peps Persson och random Mix Megapolmusik och så har det sett ut hela säsongen. Knappt någon Elfsborgs eller lokalförankring över huvud taget. Det finns en del bra Elfsborgsmusik och en del som är riktigt usel. Ta tillvara på det som är bra och se gärna till att spela in mer bra låtar som handlar om det man vill förmedla till publiken.

"Stå upp för Elfsborg" är ett tydligt exempel där Guliganerna har inspirerat IFE att ta ett steg åt rätt håll mot en Elfsborgskultur. Även om man kan ifrågasätta kvalitén på sångaren och inspelningen av låten har den de grundelement jag eftersöker. Sången handlar om hur staden och publiken på arenan samlas för att stötta laget till framgång samtidigt som bollkallar går med banderoller framför läktarna där publiken uppmanas ställa sig upp. Hela momentet bygger helt klart på deltagande där en hel arena står upp gemensamt, sjungande och tar emot spelarna.

Kommunikation och hemsida Här vill jag se att IFE verkligen gör slag i saken och utvecklar sin hemsida som de lovat under flera års tid. Mycket har blivit bättre men frågan är om verkligen klubben inser vilken potential en riktigt bra hemsida har? Det jag vill eftersträva här inom Elfsborgskulturen är en tydlig, ärlig och rak dialog till alla supportrar. Hemsidan är en av de absolut viktigaste delarna i klubbens kommunikation med supportrar.

Se till att det blir bättre fördelar för oss som är medlemmar i IF Elfsborg, att vara medlem är att vara en del av klubben, inte bara att pynta in 200:- på PG-kontot. Se till att medlemmarna verkligen känner att de är en del av klubben och få fler supportrar att vilja sträva efter att bli medlem. Varför inte en speciell avdelning på hemsidan för bara medlemmar? Fler medlemsmöten? Djurgårdens IF har ett öltält för sina medlemmar på hemmamatcherna, kan det vara ett alternativ i framtiden?

När jag nu kommer med kritik vill jag verkligen även passa på att lyfta fram att IFE lät såväl seriebiljettsinnehavare som medlemmar få förtur till biljetterna mot Valencia, helt klart ett steg i rätt riktning.


Di Gule framme hos Guliganerna efter match för våg

Guliganerna Supporterföreningen har passerat 1000 medlemmar och utgör en oerhört viktig del i att skapa en Elfsborgskultur. Guliganerna består av många kunniga personer som verkligen brinner för att utveckla supporterkulturen på Borås Arena. Guliganernas positiva arbete för klubben har potential att samla gammal som ung, sittplats som ståplats och vilja vara delaktiga i stöttandet av klubben. Förhoppningsvis kan folk inspireras och engagemanget över hela arena öka även fortsättningsvis.

En viktig del är att Guliganerna strävar efter att skapa egna sånger som inga andra använder, man lyfter fram regionens, stadens och klubbens symboler i tifon och på flaggor. I den Elfsborgskultur jag eftersträvar bidrar även klubben starkt med att förmedla klubbens supporterkultur och dess symboler. Och nej, klubbemblemet heter fortfarande inte logotype...

Elfsborgskulturen ska vara något unikt där alla inblandade känner stolthet för de gemensamma symboler man samlas omkring. IF Elfsborg ska även lyfta fram vår historia, tragiskt nog hade det med största sannolikhet inte ens blivit något firande av klubbens 103-årsdag i samband med BP matchen 26 juni om inte några supportrar upplyst kanslipersonalen som inte hade någon aning om vilken dag klubben grundades. "Di Gule" har en ärorik historia där vi ligger femma i allsvenska maratontabellen. Om man får tro en del som är anställda idag verkar de vilja bidra till att förmedla bilden av att allt var skit innan 2005 när arenan byggdes.

Sammanfattningsvis, att förmedla en Elfsborgskultur är ett omfattande arbete och kan komma att kräva en rejäl ändring i arbetssätt ifrån flera av klubbens anställda. Men jag ser alla de fördelar klubben man skulle få om man verkligen lyckades etablera en Elfsborgskultur som byggde på deltagande och bidrog till mer intresse, mer publik och mer stämning i såväl med som motgång.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hi there! This is kind of off topic but I need some
help from an established blog. Is it difficult to set up your own
blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about setting up my own but I'm not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Thank you

Feel free to visit my homepage; animation