onsdag 7 november 2007

Flaggmålningsguide

För att följa upp intervjuen med Gulsvarta själar kommer nu en flaggmålningsguide här på Elfsborgsläktaren med foton ifrån GS. Givetvis går det lika bra att sy en flagga med bara mönster, men den här guiden är till för er som vill måla. Vill man måla en banderoll istället för flagga är det samma princip som gäller.

Vi hoppas att fler supportrar själva ska ta initiativ till att måla under vintern, flaggorna i klacken blir allt fler och personligt engagemang är det viktigaste för att det ska bli riktigt snygga flagghav säsongen 2008.

Steg 1: Hitta ett lämpligt tyg, det finns billigt att köpa lite överallt och Guligan Tifo Support kan fixa om du tar kontakt med dem. Om du ska göra en tvåpinnsflagga går det bra att tyget är lite tjockare men ska du vifta med den bör det vara tunnare och det kan vara bra att tänka på att man inte ska stryka på för mycket färg.

Klipp ut hur stor flagga du vill ha ur tyget, det finns ingen direkt rekomenderad storlek men tänk på att du ska kunna hålla den om det är en tvåpinnsflagga.

Steg 2: Fixa färg, den mesta i färgväg funkar om den inte blir för stel när den torkat. Vill man göra en riktigt avancerad flagga som även kan tvättas om den tillverkas rätt är tygfärg ifrån panduro/hobbex att föredra, men den färgen är i regel dyrare.

Steg 3: Fixa ett motiv, du kan lätt göra iordning motivet du vill ha på din flagga i datorn för att sedan skriva ut på overhead-papper. I slutet av inlägget länkar vi till några Elfsborgsmotiv som kan användas.

Steg 4: Skissning av motivet sker med overheadapparat. Oftast brukar det gå bra att man lånar en i skolan om man går där, annars har GTS flera om man vill komma ner på en flaggmålningskväll t.ex.

Tejpa upp tyget på väggen och belys med OH-maskinen för att kunna skissa. Tänk på att inte skissa motivet ända ut i kanterna utan att det ska finnas plats kvar att sy fållor till pinnarna i ena eller båda kanterna. Ett tips kan vara att skissa med blyertspenna så att det går att ändra om det behövs.

Skissning mot väggen sker

Steg 5: Målning, motivet är uppskissat och det är dags att måla. Var noggran och följ linjerna, det är roligare i längden att ha en välmålad flagga än en snabb ihopfixad.Motivet är målat och flaggan är halvfärdig.


Sådär, gul bakgrund målat med.

Steg 6: Som vi skrev innan, det är nu viktigt att ha lite plats vid sidan av motivet som kan vikas in och sy fållor där pinnarna ska vara. Låna en symaskin (GTS har givetvis en) och sy fållor samtidigt som du kan passa på att sy in en flik på de övriga kanterna med så att inte flaggan ska börja gå upp.

Din flagga är nu klar och det är dags att fixa pinnar, det som passar bäst är elrör eller VP-rör som de kallas. De finns att köpa på byggvaruhus eller t.ex. ekohallen i Borås. Priset brukar ligga runt 15 kr för 3 meter. Om du går förbi ett bygge kan du kolla i deras containrar, där brukar det ligga rester som går bra att ta.

Tips på motiv du kan använda:

Inga kommentarer: