tisdag 15 april 2008

Stämningsrapport hittils

I skrivande stund har fyra matcher spelats i årets allsvenska och eleganterna är obesegrade. Vi tänkte ta oss en titt på hur det har sett ut på läktarplats hittils.

GAIS - IF Elfsborg
Allsvensk premiär på betongbunkern Ullevi i Göteborg. Guliganernas nya medlemslokal Gula Villan öppnade upp portarna i god tid innan avresa och fylldes snabbt med resenärer och god stämning. Till slut avgick fem bussar i supporterföreningens regi. Väl på plats på Ullevi räknades ca. 1000 personer in på bortasektionen och åtskilliga var som vanligt de gulsvarta som satt på andra sektioner.

Vid inmarsch hade de GTS ett mindre arrangemang som bestod av 50 nytillverkade tvåpinnsflaggor med Elfsborgstexten, en oh-flagga med IFEs gamla samlingssymbol samt gula och svarta plastflaggor. GAIS valde att köra gul rök, smart?...

Även om uppslutningen dagen till ära var helt ok, fanns mycket mer att önska av stämningen. Bortasektionen Ä/Ö får ta en stor del av smällan då den är bland det sämsta man kan hitta i bortasektionsväg med långt till planen, obefintlig akustik och stolar som gjorde att många gulsvarta satte sig ner på övre etaget där det var tänkt att stå!?! Det går dock inte att komma ifrån att inställningen var på tok för dålig bland många i vår klack, allt som oftast sjöngs det för dåligt. 1-1 slutade som bekant matchen och känslorna efteråt var blandade. Skönt att det var igång hur som helst.

IF Elfsborg - AIK
Hemmapremiär, avtackning av Matte och match mot Solna AIK som alltid rör upp känslorna. Laddningen var denna måndag en helt annan. Uppladdningen inför matchen började redan helgen innan då GTS fixade klart koreografin som dagen till ära blev en Mattehyllning.

Film på målning och det färdiga resultatet på Matte-koreografin

Innan match var Guliganernas ordförande Eric Sjölin inne på planen ihop med representanter ifrån IF Elfsborg för att lämna över en tavla och tacka av Mathias officiellt. Några minuter senare kom tifot upp över hela Elfsborgsläktaren och det var en märkbart rörd Matte som gav tillbaka på sitt egna sätt. Han följde med bort till klacken, gick upp på räcket och drog igång en sång. Om klacken var laddad innan ökades intensiteten ytterligare efter Mattes fina gest.

Matchen på planen visade eleganterna tidigt att de inte tänkte släppa. En underbar kämpavilja och beslutsamhet föranledde första halvleks båda mål och stämningen som var god innan steg ytterligare. Detta var en av de bästa klackinsatserna av oss någonsin och även om 1500 gnagare på andra sidan låter mycket stod vi upp bra och kunde i slutet av matchen när de tystnade dominera. Utvecklingen på Elfsborgsläktaren är verkligen värd att nämna, antalet som sjunger ökar stadigt samtidigt som inlevelsen bland övrig publikas på fästningen bättras på markant. Våra elva hjältar på planen ska känna att de har hemmaplan i varje närkamp där ute!

Film med hyllning av Matte samt inifrån klacken.

Matchen slutade 3-0 och sågs av 10 900, en publiksiffra som var lite av en besvikelse för många. Dock kan man konstatera att hemmapubliken fortsätter att stötta sitt lag och låta allt bättre trots att några tusen marginalåskådare uteblir. Det många i klacken kommer att minnas långt efteråt är när några hundra personer stod kvar och ropade in Matte tills han 10-15 minuter senare dök upp, tog emot ytterligare hyllningar och för andra gången den här kvällen drog igång sånger från räcket.

Malmö FF - IF Elfsborg
Tack vare EM-slutspelet är det tätt med matcher under årets vårsäsong, något som tar både tid och pengar. Bara tre dagar efter AIK-matchen var det dags för skåneresa. Guliganerna körde som vanligt en busslast tur och retur till Malmö. Det får anses vara en styrka att med vårt förhållandevis dåliga totala bortareseantal ändå i 95% av bortamatcherna lyckas få iväg minst en buss. På den kassa bortasektionen på Malmö Stadion kunde till slut 160 gulsvarta räknas in genom spärrarna och de som sjöng gjorde sitt jobb matchen igenom. 1-1 slutade som bekant matchen.

IF Elfsborg - Örebro SK
Tråklag, bakfyllesöndag och tätt med matcher. 7100 dök upp på fästningen vilket är den näst sämsta publiknoterningen någonsin på Borås Arena. Hur som helst, stödet ifrån den sjungande publiken på Elfsborgsläktaren var ändå godkänt. Den kärna med folk som alltid dyker upp ökar stadigt, blir mer sammansvetsad och starkare. Det bidrar till att vi i den här frustrerande 0-0 matchen där vi borde ha vunnit kunde hålla igång nästan konstant i 90 minuter med helt ok ljudnivå. Spelarna visade att de var nöjda med stödet då de kom fram och tackade efteråt trots besvikelsen över resultatet.

En ny sång som bygger på en gammal Imperiet-låt har under våren satt sig och kan efter ÖSK-matchen ses som etablerad. Det är ytterligare en sång som helt igenom är unik för oss såväl gällande melodival som text.

Haallå hallå
Elfsborg är här
Å det kvittar vart det bär
i glädje eller sorg
det spelar ingen roll
vi älskar när di gule spelar boll

Nu tar vi nya tag och fortsätter stötta IF Elfsborg redan på Ljungskile borta på torsdag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Home Theater, I hope you enjoy. The address is http://home-theater-brasil.blogspot.com. A hug.