söndag 20 januari 2008

I fokus: Walter Smith sektion P2


Signaturen Walter Smith, Elfsborgssupporter som sedan 2005 sitter på sektion P2 på Ålgårdsläktaren. Vi vet att du har bott i såväl London som Glasgow, två städer som upplevs som väldigt präglade av fotboll. Hur skulle du säga att fotbollskulturen märks av i det brittiska samhället? Hur påtaglig är närvaron av klubbarna i vardagslivet?

Det är svårt att jämföra London och Glasgow. Då London är en mycket större stad så finns det så mycket annat som konkurrerar med fotbollen, självklart beror detta på var i London man befinner sig.

I Glasgow är fotboll i allmänhet och Celtic och Rangers i synnerhet något som påverkar vardagen för alla som bor där. Det är svårt att inte prata fotboll med de som bor i Glasgow. Som svensk blir man ständigt påmind om "the king of kings" – Henrik Larsson. Allt från uteliggare som tigger pengar till taxichaufförer, när man säger att man är svensk så nämner de alltid Henrik Larsson. Antingen med glädje om man håller på Celtic eller med avund om man håller på Rangers. Matchtröjor är något man ser varje dag och även andra souvenirer. Man blir ständigt påmind om fotbollen.

Har du några speciella minnen att dela med dig av ifrån upplevelser du haft i samband med fotboll på öarna?

Det finns en hel del. En bortaresa med Celtic till Dundee då majoriteten av publiken var bortasupporters var en upplevelse i sig. Självklart att höra You´'ll never walk alone på Celtic Park är också en upplevelse. Fulham – Pompey i gamla Division 1 var också en upplevelse. Detta var sista året innan Fulham gick upp till Premiership och de hade dispens för att ha ståplats, en mäktig upplevelse.


Celtic Park Glasgow

Går det att jämföra upplevelsen en matchdag med allt vad det innebär i form av pubbesök, match, besök i souvenirshop osv. I UK och Sverige?

För mig är Elfsborg störst. Självklart inbillar jag mig att upplevelsen är densamma. I Borås har vi börjat att få en kultur av att ta en öl eller två innan match.

Men det är en väldigt stor skillnad mot Storbritannien. Kvarteren runt arenorna lever upp och alla pubar är fullpackade, det luktar hamburgare och korv runt arenaområdet. I varje gathörn står souvenirförsäljarna och försöker överrösta varandra för att man skall köpa just deras souvenirer. Självklart har även klubbarna egna souvenirbutiker som är stora som en mindre Icabutik. Du kan i princip köpa allt med ditt lags klubbemblem på. I Glasgow ser du matchtröjor och souvenirer överallt. Det är inte lika vanligt på de arenor som jag varit på i England. Man ser folk i alla åldrar som är på väg till veckans stora händelse. På arenorna varierar sångerna mycket beroende på vilket lag du ser. Intensiteten och mentaliteten är densamma. Alla engagerar sig i matcherna på ett helt annat sätt och folk i samma ålder som din gammelmormor skriker ut sitt raseri mot domaren eller hejar på sitt lag.

Hur hård är kontrollen inne på arenorna? Man har hört skräckexempel på supportrar som blivit utkastade och blivit av med sina seriebiljetter för att de ställt sig upp och sjungt på sin plats. Har du märkt något av detta?

Kontrollen är hård inne på arenorna. Jag har sett exempel på bortasupportar som befunnit sig på en annan sektion än bortasektionen som blivit utslängda efter att de ställt sig upp och jublat när deras lag gjort mål. Detta ser jag dock som något bra och skulle uppskatta om vi kunde se samma utveckling i Borås. Jag är ju ingen expert men att någon blivit utslängd för att de ställt sig upp och sjungt har jag inte sett. När jag var och såg Crystal Palace så uppmanade speakern puliken att sätta sig ner för att de tidigare fått tillsägelser för att de stått upp under delar av matcherna. Sådan kritik kan man även läsa om i tidningarna ibland.

Hur skulle du vilja beskriva utvecklingen av supporterkulturen under de tre senaste säsongerna på Borås Arena? Finns det något som utmärker Elfsborgs supportrar?

Det går framåt hela tiden. Självklart har Elfsborgs framgångar stor del i att fler väljer att engagera sig. Man märkte dock under hösten att när det går dåligt för Elfsborg så sviker marginalåskådarna i publiken. Själva kärnan av trogna supporters har dock blivit större och ökar hela tiden. Vad som utmärker Elfsborgare är att vi vill inte bara att Elfsborg ska vinna, de ska göra det snyggt också. Boråsare har alltid haft stora krav på bygdens stolthet. Dagens spelare börjar klara denna press bättre än vad de tidigare gjort.

Fullsatt Ålgårdsläktare MFF hemma 2006

Hur skulle du vilja beskriva sittplatspubliken i Borås? Har försöket till samlande av gammalt klackfolk på P2 märkts av något?

Sittplatspubliken är engagerad men inte så högljudd. Under föregående säsong har växelsången mellan stå och sittplats blivit mycket bättre men vi kan så mycket mer. Självklart påverkar det att många som stått i klacken flyttat över till sittplats. Tyvärr är vi inte i majoritet än på P2. Kulturen och mentaliteten finns inte där till 100%, men det blir bättre. Jag tror att det kommer att bli ännu bättre under kommande säsong.

Finns potentialen för att sittplatspubliken i Borås ska bli mer engagerad? Vad tror du krävs?

Potentialen finns där. Det gäller för klacken och ledande personer att jobba hårdare på att dra med sittplats. Jag gillar inte trummor men för att sittplats skall kunna hänga med i sånger och klappande krävs det att någon håller i taktpinnen. Våra klackledare gick under förra året över till sittplats för att dra igång publiken. Med fler sådana initiativ så kommer sittplats att bli mer levande.

Tror du att medlemmar i föreningen Guliganerna som har seriebiljett på sittplats känner sig delaktiga i föreningen på samma sätt som de på Elfsborgsläktaren?

Både ja och nej. När kärnan finns på ståplats blir det självklart delat. Många har dock gjort ett aktivt val och väljer att sitta ner medans man på bortamatcher står på bortaläktaren. Om representanter för Guliganerna skulle blir mer närvarande på sittplats så kanske det skulle leda till ett ökat intresse.

"Stå upp för Elfsborg" som hymn innan matcherna, har den någon pontential? Bör den kanske göras om, alternativt skrotas?

Den bör göras om så att det bli enklare att sjunga med i den. Självklart ska vi ha en egen hymn som förknippas med Elfsborg och hemmamatcher. Detta kommer dock ta tid.

Vad tror du om supporterkulturens framtid rent generellt i Sverige? Vad kommer att hända om SvFF förbjuder ståplatser och inför hårdare regler?

Supporterkulturen går en bra framtid till mötes. Det är "inne" att kolla på fotboll vilket ger sporten mycket uppmärksamhet. Dock verkar SvFF ha fått problemen med ståplats om bakfoten. Det är utanför arenorna som de största problemen sker. Ståplats kommer tyvärr att försvinna och ersättas med sittplats. Jag tror dock att "se på fotboll stående" kommer finnas kvar. Liknandes det man kan se på Råsunda när aik spelar. Hårdare regler från SvFF angående detta kommer enbart slå tillbaka på dem själva. Kanske inte direkt men på sikt då fler väljer fåtöljen istället för plaststolen.

Vad tror du om säsongen 2008? Finns potentialen att vinna guld med årets trupp?

Med den trupp vi har bör vi ligga med i toppen och kriga. Spelarna måste ha en bättre inställning än förra året och göra mer mål. Bella var en flopp under förra året. Jag hoppas att han kan tillföra något på plan för det gjorde han inte under förra säsongen. Försvarsförstärkningen var nödvändig och nu har vi två bra mittbackar i truppen. Om truppen inte blir sönderköpt under sommarens EM-uppehåll så tror jag vi tar hem det.

Någon spelare du hoppas på kommer att ta ytterligare steg framåt under 08?

Som jag tidigare nämnt så Fredrik Berglund, även James Keene och våra ungtuppar Avdic och Bajrami ser jag fram emot att de ska ta nästa steg.

Några önskemål i resväg om vi skulle gå långt i sommarens intertoto-spel och därmed sedan UEFA-cup?

Självklart skulle det vara kul att möta ett lag från Premier League eller någon av de andra stora ligorna igen. Rent sportsligt bör det gå bättre denna gång då de förmodligen lärde sig något nere i Spanien och Italien.

Avsluta som du själv vill.

Stå upp för Elfsborg

Elfsborgsläktaren ber att få tacka Walter Smith som tog sig tid att besvara frågorna. Vår förhoppning är att engagemanget på sittplats ska fortsätta öka och att de som redan sitter på Ålgård och vill ropa ska dra sig emot sektion P2. Där kan de bidra till det gäng som redan finns där och som inte är rädda för att öppna kakhålet även om det innebär att Agda 63 på raden framför vänder sig om och tittar konstigt.

Inga kommentarer: