torsdag 24 maj 2007

Välkommen till en ny blogg

Redan på 1940-talet hördes den legendariska "heja di våra, inte di dära, trampa di främmatta pöjka på tära" på Ryavallen, på den tiden bland annat ropad av en viss ung Ingvar Carlsson som sedemera blev stadsminister. Under några år på 1970-talet spelade "Di Gule " fantastisk fotboll och var med i toppstriden i allsvenskan. Den brittiska läktarkulturen hämtad ifrån tipsextra började göra intrång i Sverige och satte avtryck även på Ryavallen i Borås där sittplats under många år var den livligaste av läktarna. En ungdomssupportersektion bildades sedemera inom Elfsborgs supporterklubb och en klack på ståplats började växde fram med dåtidens karaktäristiska kepsar och tvärrandiga halsdukar. Under de kommande åren fanns en liten och oorganiserad klack som inte gjorde något väsen av sig.

1991 genomgick IF Elfsborg klubbens förmodligen tyngsta period någonsin, ekonomin och resultaten sviktade i söderettan. 1991 bildade dock en samling unga män en supporterförening som skulle bli ett känt begrepp inte bara i Borås utan i hela Sverige, Guliganerna. Trots fortsatt kräftgång i söderettan och lågt publikintresse i hela Sverige fortsatte klacken att växa. 1990-talets guliganer gjorde sig inte kända för mängden utan för sin trofasthet, att alltid finnas på plats vart än IF Elfsborg spelade. Efter att supporterbussen kommit försent till en bortamatch någon gång i mitten på 90-talet blickade spelarna nervöst mot läktaren och var oroliga att något hänt, efter det fick klacken lova att inte komma försent till matcherna för att inte störa spelarnas uppladdning.

1997 var IF Elfsborg tillbaka i allsvenskan och det innebar givetvis uppsving för Guliganerna, 97 grundades första tifo-gruppen iform av T.G.D (Tifosi Guligan Divisione) som hann med några arrangemang innan medlemmarna av olika anledningar försvann. Emellanåt förärar de åter tribunerna med sina gamla flaggor. År 2000 kan ses om ett startår för den stora generationsväxling som skett inom Elfsborgs supporterled fram tills nu, några unga killar grundade nuvarande tifogruppen G.T.S (Guligan Tifo Support) och en ungdomligare profil blev allt mer tydlig.

2006 var 45 års väntan över. Klubben hade återfört SM-guldet till Borås. När vi nu skriver 2007 är stödet till klubben bättre än någonsin. Vi har ett publiksnitt på närmare 12 000, Guliganerna närmar sig 800 medlemmar, fler än någonsin sluter upp och stöttar laget på bortaplan, GTS tillhör bland de bästa tifopgrupperna i landet med mera. Men vi ska inte vara nöjda och slå oss till ro, jämfört vi med många andra klubbar har vi långt kvar.

Välkommen till Elfsborgsläktaren en blogg skapad för att försöka lyfta fram supporterkulturen kring föreningen IF Elfsborg och som namnet avslöjar står Elfsborgsläktaren och folket på den i fokus. Men hur ser det egentligen ut när det kommer till läktarkultur? Har Elfsborg något att lyfta fram som inte andra lag har? Består sittplats bara av "surgubbar"? Hur kommer utvecklingen av klacken att fortskrida? På den här bloggen hoppas vi kunna bjuda på en del tankvärt som förhoppningsvis kan resultera i än bättre stöd för klubben i våra hjärtan IF Elfsborg.

Inga kommentarer: